U Sarajevu osnovana Fondacija “Alija Izetbegović”

Izvor: FENA

Fondacija “Alija Izetbegović” koja će raditi na realiziranju društvenih inicijativa i kulturnih programa u skladu s pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počela je s radom.

U pitanju je neprofitna i nestranačka organizacija koja će djelovati samostalno i s drugim organizacijama, saopćeno je iz Fondacije.

Osnovana je s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti, povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva, razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti.

“Fondacija će podsticati lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom”, najavljeno je.

Posebno će nastojati da doprinosi bošnjačkoj samospoznaji i spoznaji drugih o Bošnjacima kao autohtonom evropskom muslimanskom narodu, oslanjajući se na objektivno vrednovanje i promociju intelektualne ostavštine Alije Izetbegovića kao evropskog muslimanskog mislioca i prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Zbog okolnosti koje je izazvala pandemija koronavirusa, za sada je neizvjesno realiziranje aktivnosti Fondacije koje su planirane za ovu godinu i koje uključuju radionicu i ljetnu školu, tribine i okrugle stolove kao i međunarodnu konferenciju.

Prve aktivnosti Fondacija je prilagodila krizi izazvanoj pandemijom i ublažavanju njenih posljedica.

Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović” je Hilmo Neimarlija, dok su članovi Sabina Berberović, Muzaffer Čilek, Fikret Karčić, Zijad Ljevaković, Fikret Muslimović i Faris Nanić.

Izvor
Sandzacke.rs
Prikaži više
Back to top button