Matematička preciznost Egipatskih piramida

Uredio: Mr. Muhedin Hadžić

*
  • Tri velike piramide, “grobnice” drevnih egipatskih faraona IV dinastije: Keopsova, Kefrenova i Mikerinosova protežu se u pravilnom obliku, u međusobnom Pitagorinom trouglu sa stranicama u omjeru 3:4:5 na desetak kilometara od grada Kaira do Fajumske oaze u Gizi.

S razvojem izuzetno profinjenog i složenog društva, poglavare zajednica zakopavali su u bogato opremljene grobove ozidane od opeka. Tijelo u grobu nije bilo u neposrednom dodiru s vrućim i suhim pijeskom. Stoga bi tjelesno tkivo doseglo mnogo veći stepen raspadanja prije nego što bi prirodno isušivanje zaustavilo taj proces. Zato se razvilo vjerovanje da tijelo pojedinca treba očuvati nakon njegove smrti, kako bi se, ako poželi, u bilo koje vrijeme mogao vratiti na zemlju. Stoga je postalo nužno razviti metodu očuvanja tijela u beskonačnost i postupno, kroz različite pokušaje došlo se do metode koja je nazvana mumificiranje.

Mumificiranje je postupak u kojem se iz mrtvog tijela uklanjala utroba koja se odlagala u posebne posude, zatim se tijelo ispiralo palminim vinom, natapalo solju, bitumenom i eteričnim uljima, ispunjalo aromatičnim tvarima, uranjalo duže vrijeme u natron i konačno čvrsto umatalo u trake i povoje u smolastim ili u alkoholnim supstancama. Tako dobijeno tijelo naziva se mumija.

Kralj Keops (2575. – 2550. p.n.e) naložio je da se izgradi piramida za njega, koja će biti njegova grobnica jednog dana. Prvi naziv piramide bio je Velika piramidaVelika piramida je jedan od najveličanstvenijih i najsavršenijih primjera tehničkog umijeća svih vremena i svake kulture. Tog velikog poduhvata „latila“ se kultura koja je tek izašla iz kamenog doba, i još se dugo služila kamenim oruđem i jako je raspolagala bakrom za glijeta i pile kojima su oblikovani golemi kameni elementi za nove spomenike. Sve radnje na piramidama obavljale su se isključivo ručno! Za gradnju tih gigantskih struktura bili su nužni ne samo matematički proračuni, nego i pomno astronomsko opažanje, jer je svaka njihova strana tačno usklađena sa stranama svijeta. Tako fino mjerenje zahtijevalo je visoke zanatske standarde, nenadmašene sve do naših dana. Budući da se za vrijeme poplave piramida nalazila samo nekoliko stotina metara od Nila, za izgradnju je bila potrebna čvrsta kamena podloga, što je zahtijevao pijesak. Ploha ležišta Velike piramide odstupa od libele tek nešto više od pola palca. Čitava gradnja je obavljena uz pomoć ona dva “jednostavna stroja” klasične mehanike: poluge i kosine. Važno je da napomenemo da u to vrijeme nije bio izmišljen točak, što bi u mnogome olakšalo posao graditeljima.

Visina piramide dosegla je 147m, a stranice su duge po 230m. Izgrađena je od 2.5 miliona kamenih blokova težine i do 3 tone. Pri gradnji nije primjenjivano nikakvo vezivno sredstvo. Kameni blokovi su prislanjani jedan na drugi i drže se samo vlastitom težinom. Pretpostavlja se da je gradnja trajala oko 20 godina. Velika piramida je struktura složene unutrašnjosti koja se sastoji od 3 glavne komore i niza hodnika na raznim nivoima. Hodnici vode u krajnju, pogrebnu komoru.

U samom srcu piramide nalazi se još jedno građevinsko čudo: Velika galerija. Naime, granitne grede u toj komori koje su postavljene na svodu visokom 8.5m ne leže u horizontalnom smjeru, nego koso gore. Obrade greda i ploča je tako perfektna da se fuge jedva prepoznaju. Velika galerija vodi koso gore ka kraljevskoj komori moćnim hodnikom dužine 46.61m, širine 2.09m, visine 8.53m. Hodnik se sužava u pravcu tavana.

Kraljevska komora je četverougaona prostorija koja u pravcu sjever-jug čije su dimenzije 5.27m, a istoka prema zapadu mjeri 10.47m, a visina joj je 5.28m. Zidovi ove male sale sastoje se od 5 enormnih granitnih greda koje su postavljene jedna na drugu, a pod je obložen granitnim pločama. Na zapadnom zidu se danas nalazi prazan kraljevski sarkofag dimenzija: 2.28×0.98×1.04m. Zanimljivo je da su njegove dimenzije veće od dimenzija hodnika koji se penje i vodi ka velikoj galeriji. Uz brojne pretpostavke ni ova tajna koja se pripisuje piramidama nije objašnjena. Treća komora, duboko pod zemljom nije nikad dovršena.

Unutrašnjost piramida kod Gize uređena je vrlo domišljato kako bi se odbili pljačkaši grobnica. Ulaz je u Keopsovu piramidu bio skriven iza obloge od glatkog i finog kamena, a čini se i da su prazna podzemna komora i prolaz koji se spušta prema njoj bili namijenjeni skretanju pljačkaša s puta prema zazidanom gornjem prolazu i samim grobovima. Arheolozi koji su istraživali piramide otkrili su pravi lavirint pun skrivenih vrata, slijepih prolaza i stubišta koja ne vode nikuda.

  • Pramida je tačno postavljena prema stranama svijeta
  • Meridijan koji prolazi kroz Gizu dijeli mora i kontinente Zemlje na dva dijela iste veličine
  • Piramida je divovski pješčani sat. Sjenke koje ona stvara od sredine oktobra do početka marta pokazuju godišnja doba i dužinu godine.
  • Dužina kamenih ploča koje se nalaze oko piramide odgovaraju dužini sjenke u jednom danu
  • Rastojanje Velike piramide od središta Zemlje je isto tako rastojanje od sjevernog pola i time odgovara rastojanju od sjevernog pola do središta zemlje
  • Ukupna površina četiri strane piramide odgovara kvadratu visine piramide
  • Vrh Velike piramide se poklapa sa sjevernim polom, njen obim odgovara dužini ekvatora (dužina ekvatora = 40 076.592 km, a obim Zemlje izračunat preko polova = 40 009.153 km).
Prikaži više
Back to top button